Παλαιός Παντελεήμων

Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα.

Το τοπικό του χρώμα του οικισμού διατηρήθηκε εξαιτίας της ερήμωσης κατά τη δεκαετία του 1950. Οι κάτοικοι του μετακόμισαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα, δίπλα στην παλιά εθνική οδό.

Κατά τη δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση καθώς μετά την αναπαλαίωση του οικισμού άρχισε η γρήγορη τουριστική ανάπτυξή του. Το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας όπως ο Πλαταμώνας, η Λεπτοκαρυά και η εγγύτητα με την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης έδωσαν άλλη δυναμική στον τουριστικό ρεύμα της περιοχής.

Πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της νότιας Πιερίας, όπου μπορείτε να απολάυσετε φαγητό στις τοπικές ταβέρνες, να γευτείτε τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα γραφικό, παραδοσιακό περιβάλλον.

Χάρτης

Φωτογραφίες Παλαιού Παντελεήμωνα Πιερίας