Ο Εθνικός δρυμός Ολύμπου ιδρύθηκε με νόμο του Ελληνικού Κράτους το 1938. Γεωγραφικά περιλαμβάνει τις ψηλές κορυφές και τις βόρειες πλαγιές του βουνού με συνολική έκταση τα 3.933 εκτάρια. Είναι ένα από τα αξιολογότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας, αφού επιδεικνύει ένα περιβάλλον φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Προσφέρεται για επιστημονικές έρευνες καθώς και για ένα πλήθος δραστηριοτήτων.
Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας, δεσπόζει το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος. Ο επιβλητικός αυτός ορεινός όγκος δεν είναι μόνον κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας, καθώς το βουνό ήταν γνωστό ως η μυθική κατοικία των αρχαίων θεών, αλλά και περιβάλλον υψηλής αισθητικής αξίας και ορειβατικού ενδιαφέροντος. Το 1981, σαράντα και πλέον χρόνια από την ίδρυση του δρυμού, κηρύχθηκε απ’ την UNESCO ως «Απόθεμα της βιόσφαιρας» (Biosphere Reserve). Η τοποθεσία του, στο κέντρο περίπου του κυρίως ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας, τον καθιστά ιδανικό τόπο περιπάτων ή οργανωμένων ορειβατικών εξορμήσεων. Είναι ακόμα εύκολος στόχος εκδρομέων τόσο από τη Λάρισα, όσο και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Τα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καταλαμβάνει έκταση 40.000 στρεμμάτων, προς τη μακεδονική πλευρά του Ολύμπου, με γενικό προσανατολισμό βόρειο-βορειοανατολικό. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του ορεινού όγκου.
Τα όρια του πυρήνα ορίζονται από τις μεγάλες κορυφές
- Μύτικας
- Στεφάνι ή Θρόνος Διός
- Σκολιό
- Σκάλα
- Προφήτης Ηλίας
- Άγιος Αντώνιος
- Πάγος
- άλλες μικρότερες, που σχηματίζουν πέταλο γύρω από την πυκνοδασωμένη χαράδρα Μαυρόλογγος
- το οροπέδιο των Μουσών
- την κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα.