Καλλιπεύκη

Η Καλλιπευκη βρίσκεται στον Κάτω Όλυμπο και στα Β.Α. του Ν. Λάρισας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Στα ωραία πευκοδάση οφείλεται και το όνομά της. Ανήκει στο Δήμο Γόννων.

Λίμνη Ασκυρίδος

Μέχρι το 1911 το χωριό καθρεφτίζονταν στα νερά της λίμνης Ασκυρίδoς. Τη χρονιά αυτή αποξηράνθηκε η λίμνη και έδωσε για καλλιέργεια 5.000 στρέμματα γης.

Ιστορία της Καλλιπεύκης

Από αρχαιοτάτων χρόνων η Καλλιπεύκη αποτελούσε πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Από εδώ ο Ξέρξης πέρασε τα πολυάριθμα στρατεύματά του (480 π.Χ.) και ο ρωμαϊκός στρατός (169 π.Χ. Μάρκιος Φίλιππος). Επί τουρκοκρατίας είχε περίπου έξι χιλιάδες κατοίκους και ήταν έδρα επισκόπου.

Επίσκεψη στην Καλλιπεύκη

Οι επισκέπτες που θα έρθουν στην Καλλιπεύκη, θα βρεθούν μπροστά σε ένα θαυμάσιο τοπίο. Το δάσος της αποτελεί τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα. Χώροι αναψυχής όπως η Αγία Τριάδα και η Πατωμένη (αναψυκτήριο) θα ευχαριστήσουν κάθε επισκέπτη.
Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και τρεις παιδικές χαρές θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.
Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού και κάτω από τα πλατάνια μπορεί ο καθένας να απολαύσει καφέ, τσίπουρο και φαγητό και να θαυμάσει την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου. Από το 1996 λειτουργεί στην Καλλιπεύκη και η κατασκήνωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των προσκόπων Λάρισας και ετοιμάζει τη δική της και η Μητρόπολη.

Μετάβαση στην Καλλιπεύκη

Η Καλλιπεύκη είναι εύκολα προσβάσιμη από διαφορετικές ασφαλτοστρωμένες διαδρομές. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από την εθνική οδό Ε75 στον οικισμό του Μαρκυχωρίου μέσω του οικισμού των Γόννων, από το θέρετρο του Πλαταμώνα καθώς και από την Ελλασόνα μέσω του δρόμου Ολυμπιάδας-Σπαρμού-Κρυόβρυσης-ΣκαμνιάςΚαρυάς.

Οδική Διαδρομή Ε75-Μακρυχώρι-Γόννοι-Καλλιπεύκη

Από την Εθνική οδό Ε75 (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) Ακουλοθώντας την έξοδο για Μακρυχώρι, διαμέσου των Γόννων μέσα από μια διαδρομή περίπου 32 χλμ θα βρεθείτε στην Καλλιπεύκη.

Οδική Διαδρομή Πλαταμώνας-Καλλιπεύκη

Από το θέρετρο του Πλαταμώνα μέσω του οικισμού του Παλαιού Παντελεήμωνα μέσα από μια διαδρομή 26 περίπου χλμ που διασχίζει ένα πυκνό δάσος, θα βρεθείτε στην Καλλιπεύκη.

Οδική Διαδρομή Ελασσόνα-Καλλιπεύκη

Από την πόλη της Ελασσόνας μέσω του δρόμου Ολυμπιάδας-Σπαρμού-Κρυόβρυσης-ΣκαμνιάςΚαρυάς σε μια διαδρομή περίπου 50 χλμ θα βρεθείτε στην Καλλιπεύκη.