Πριόνια

Η τοποθεσία Πριόνια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρα στο φαράγγι του μυθικού Ενιπέα Ποταμού, περικυκλωμένη από το καταπράσινο δάσος. Τα Πριόνια βρίσκονται στο τέλος της οδικής διαδρομής που οδηγεί στην τοποθεσία από το Λιτόχωρο. Η τοποθεσία είναι η αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής Πριόνια – Καταφύγιο Ζολώτα – Σκάλα – Μύτικας η οποία οδηγεί στα καταφύγια και τις κορυφές του Ολύμπου.
Εκεί όπου σταματάει το αυτοκίνητο και αρχίζουν το ορειβατικό μονοπάτι θα βρείτε ένα μικρό εστιατόριο στεγασμένο σε μια ξύλινη κατασκευή.

Μετάβαση στην τοποθεσία Πριόνια Ολύμπου

Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Οταν φτάσετε στο Λιτόχωρο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ταμπέλες που γράφουν «Όλυμπος». Ο δρόμος που οδηγεί στην τοποθεσία Πριόνια είναι ασφαλτοστρωμένος, η απόσταση είναι περίπου 19 χιλιόμετρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του ενδιάφεροντος πολλών επισκεπτών ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και πιθανόν στο τέλος της διαδρομής να βρείτε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Ο Μυθικός Ενιπέας Ποταμός

Ο Ενιπέας ποταμός διαρρέει από τη θέση Πριόνια έως το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί και προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από μια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς και πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.

Οι πηγές του Ενιπέας βρίσκονται στη θέση Πριόνια. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλές κολυμπήθρες ή αλλιώς βάθρες που είναι φυσικές πισίνες. Το νερό που διατρέχει τον Ενιπέα είναι πολύ κρύο ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η θερμοκρασία του είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Το κολύμπι πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Πεζοπορική Διαδρομή Λιτόχωρο – Πριόνια

Κατά μήκος του ποταμού υπάρχει διαδρομή που οδηγεί στα Πριόνια από το Λιτόχωρο. Εξαιτίας όμως της οδικής διαδρομής οι επισκέπτες αλλά και οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές. Η διαδρομή αυτή είναι από τις ομορφότερες αλλά σκιερότερες και [ροσφέρεται για όλες τις ηλικίες. Είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση “Μύλοι”) σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην τοποθεσία Βύθος, το Φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και υπάρχει θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι. Έχει μήκος 9 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-6 ώρες.

Φωτογραφίες Τοποθεσίας Πριόνια – Ενιπέας Ποταμός

Video Τοποθεσίας Πριόνια – Ενιπέας Ποταμός

Δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο της τοποθεσίας Πριόνια και του Ενιπέα ποταμού από το χρήστη του YouTube Ταξίδια στον τόπο μας