Μακεδονία
Λιτόχωρο – Πριόνια

Ο πιο κοινός τρόπος για να φτάσει κανείς στον Όλυμπο είναι από το Λιτόχωρο, το οποίο απέχει από την Αθήνα 430 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 92 χλμ. και από την Κατερίνη 24 χλμ. Στο Λιτόχωρο μπορεί να πάει κανείς με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με το τρένο. Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο Εθνικό Δρυμό, συνδέει το Λιτόχωρο με τη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.100 μ.). Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και ένα παρακλάδι του οδηγεί στην Μονή Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου.

Θεσσαλία
Ελασσόνα – ΚΕ.Ο.Α.Χ.

Συνηθισμένη είναι η πρόσβαση στον Όλυμπο και από τη Θεσσαλική πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση, βάση αποτελούν η Λάρισα με διαδρομή Ε.Ο Λάρισας – Ροδιάς – Σκαμνιάς μήκους 46 χλμ. καθώς και η Ελασσόνα. Από την Ελασσόνα για να ανέβει κανείς στον Όλυμπο, ακολουθεί τη διαδρομή προς τα χωριά Ολυμπιάδα και Σπαρμός και καταλήγει στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕ.Ο.Α.Χ.) του Ελληνικού Στρατού το οποίο διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο και βρίσκεται στις παρυφές της κορυφής του Αγίου Αντωνίου. Όλη η διαδρομή έως το ΚΕ.Ο.Α.Χ. είναι ασφλατοστρωμένη. Από εκεί διάφορα μονοπάτια οδηγούν στις κορυφές.

Θεσσαλία
Ελασσόνα – Καλύβια – Καταφύγιο Χρηστάκη

Επίσης μια άλλη διαδρομή από τη Θεσσαλική πλευρά είναι πάλι από την Ελασσόνα. Ακολουθώντας τη διαδρομή προς τα χωριά Καλλιθέα και μετά Καλύβια, επαρχιακός δρόμος οδηγεί στη θέση Χριστάκη όπου υπάρχει καταφύγιο. Από εκεί μονοπάτι οδηγεί στις κορυφές του Ολύμπου. Ο δρόμος από την Ελασσόνα έως τα Καλύβια είναι ασφαλτοστρωμένος. Από τα Καλύβια έως το καταφύγιο Χρηστάκη ο δρόμος δεν είναι σε καλή κατάσταση και σε πολλά σημεία είναι αναγκαία η χρήση οχήματος με τετρακίνηση (4Χ4).

Όλυμπος Μετάβαση Ελασσόνα ΚΕΟΑΧ Λιτόχωρο