Πλατανόδασος Ολύμπου

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην περιοχή του Σπαρμού, βρίσκεται το παρόχθιο δάσος των πλατανιών που ακολουθεί τη ροή του Ελασσονίτικου ποταμού. Το Πλατανόδασος του Ολύμπου είναι για τους επισκέπτες μια όαση οικολογικής παρατήρησης και ηρεμίας καθώς και ένα ιδανικό πεδίο για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ο Πλάτανος έχει διαχρονική αναφορά στην ελληνική παράδοση. Χαρακτηρίζεται ως μεγαλοπρεπής, μακρόβιος, υγρόφιλος, φιλόφωτος, σκιερός και πολλά άλλα. Τα πλατάνια στο πλατανόδασος του Ολύμπου έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών. Χαρακτηριστική είναι η πινακίδα σε ένα από αυτά που αναφέρει ως πιθανή ηλικία πλατάνου τα 1.178 έτη!

Το πλατανόδασος εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες η ροή του ποταμού είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Από το φθινόπωρο όμως με τις πρώτες βροχές, καθώς και το χειμώνα αλλά και τους πρώτους μήνες της άνοιξης ο ποταμός έχει ροή και χρειάζεται προσοχή από τους επισκέπτες.

Πως θα πάτε στο Πλατανόδασος Σπαρμού Ολύμπου (Χάρτης)

Η μετάβαση στο Πλατανόδασος του Ολύμπου γίνεται μέσω επαρχιακής οδού. Στον παρακάτω χάρτη είναι η οδική διαδρομή από την πόλη της Ελασσόνας. Μετά την Ελασσόνα στο Μικρό Ελευθεροχώρι θα στρίψετε για Καλιθθέα. Όταν φθάσετε στην Καλιθθέα Ελασσόνας θα στρίψετε για Ολυμπιάδα – Σπαρμό. Αφού διασχίσετε την Ολυμπιάδα και το Σπαρμό σε λίγα χιλιόμετρα ο δρόμος θα σας φέρει στη διασταύρωση του δρόμου προς την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού και προς τη θέση Βρυσοπούλες και για το δρόμο προς τα χωριά Κρυόβρυση, Σκαμνιά, Καρυά. Εκεί θα βρεθείτε στην καρδιά του Πλατανόδασους του Ολύμπου. Στο σημείο αυτό, τα τελευταία χρόνια ο χώρος έχει διαμορφωθεί και από την άνοιξη έως το φθινώπορο λειτουργεί αναψυκτήριο.

Φωτογραφίες από το Πλατανόδασος Ολύμπου