Ρέμα Ορλιάς

Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του οικισμού Δίον βρίσκονται οι καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς), ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους του μυθικού βουνού. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, η φήμη του εξαπλώνεται συνεχώς και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκεπτών ανηφορίζουν το δρόμο και περπατούν τα μονοπάτια που οδηγούν στις δροσερές βάθρες, σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.

Καταράκτες και βάθρες στις πλαγιές του Ολύμπου

Το ρέμα Ορλιά, διασχίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και βάθρες. Οι πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες είναι δύο με τις βάθρες τους να βρίσκονται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών με τα πόδια από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά.

Ξεκινώντας από το εκκλησάκι, λίγα μέτρα παραπάνω στη στροφή του δρόμου, θα βρείτε το σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος διαθέτει μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη.

Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και πιο επιβλητικός καθώς η βάθρα του είναι μεγαλύτερη και πιο βαθιά. Ο καταρράκτης αυτός βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι. Το μονοπάτι διασχίζεται προσεκτικά αλλά άνετα από ενήλικες όμως όχι τόσο εύκολα από παιδιά τα οποία καλό είναι να επιτηρούνται στη διαδρομή.

Οι δύο καταρράκτες του Ορλιά περικυκλώνουν τους επισκέπτες με το υπέροχο φυσικό και δροσερό τους περιβάλλον. Η πλούσια βλάστηση, οι απόκρημνες πλαγιές και τα ορμητικά νερά των καταρρακτών με το έντονο φυσικό βουητό τους, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καθηλώνει και ηρεμεί τον επισκέπτη στο φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει.

Τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα δροσερά νερά των καταρρακτών κατακλύζουν τις βάθρες, που σαν φυσικές πισίνες δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να ζήσετε μια μοναδική αναζωογονητική εμπειρία.

Ο μύθος για το Ρέμα Ορλιά

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή αλλιώς Βαφύρας ή Ορλιάς πήρε το όνομα του από το έντονο θόρυβο-βουητό της ροής του νερού του. 

Ο Ορλιάς είναι ένα αρχαίο ποτάμι της Πιερίας, το οποίο “χάθηκε” από την ντροπή του, καθώς αρνήθηκε να εξαγνίσει τις Μαινάδες (νύμφες που παρουσιάζονται ως ακόλουθοι του θεού Διονύσου), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα

Έτσι λέγεται πώς το ποτάμι μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.

Μετάβαση στο Ρέμα Ορλιά Ολύμπου

Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Οταν φτάσετε στο Δίον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Ο δρόμος που οδηγεί στο Ρέμα Ορλιά είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση είναι 5.2 χιλιόμετρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του ενδιάφεροντος πολλών επισκεπτών ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και πιθανόν στο τέλος της διαδρομής να βρείτε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Μετά από 20 περίπου λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα βρεθείτε στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες. Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες. Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις μικρές λίμνες, απαιτείται περπάτημα ενός καθαρού μονοπατιού περίπου 200 μέτρων.

Πως πάω στο Ρέμα Ορλιά;

Δείτε το χάρτη της διαδρομής
Δίον – Ρέμα Ορλιά

Ντοκιμαντέρ για το Ρέμα Ορλιά

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης ταξίδεψε στον Όλυμπο και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το φαράγγι του Ορλιά.

Δείτε το βίντεο.

Φωτογραφίες Ρέμα Ορλιά