Γεωγραφία

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας καθώς και το δεύτερο σε ύψος βουνό των Βαλκανίων. Το εδαφικό του ανάγλυφό έχει πολλά και έντονα χαρακτηριστικά στοιχεία που του προσδίδουν απαράμιλλη ομορφιά. Οι βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές του, οι βαθιές χαράδρες τα αλπικά λιβάδια και τα πυκνά δάση, συνθέτουν τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Από τα 760 έως τα 2917 μέτρα υψώνονται 52 κορυφές που με τις βραχώδεις ρεματιές δημιουργού εικόνες μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Γεωλογία του Ολύμπου

Τα πετρώματα του Ολύμπου σχηματίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια στο βυθό μιας ρηχής θάλασσας, από όπου αναδύθηκε και άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει τη δική του μορφή. Κατά την περίοδο των παγετώνων έγιναν σημαντικές ανακατατάξεις στη μορφή του βουνού αφού οι πάγοι που έλιωσαν μετέφεραν τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων από τις κορυφές προς τους πρόποδες του βουνού. Με το λιώσιμο και των τελευταίων πάγων, ο Όλυμπος πήρε τη σημερινή του μορφή εδώ και 10.000 χρόνια περίπου.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά του Ολύμπου

Στον Όλυμπο δεν υπάρχουν μόνιμες λίμνες παρά εποχιακές λιμνούλες στην περιοχή «Μπάρα» και «Ντριστέλα» οι οποίες δημιουργούνται από το λιώσιμο του χιονιού. Μια μικρή τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε στην έξοδο της ρεματιάς «Ξερολάκκι» πάνω από το χωριό «Πέτρα». Στον Όλυμπο επισήμως δεν έχουν αναφερθεί μεγάλα σπήλαια παρά μόνο σπηλιές, βάραθρα, χιονότρυπες και σχίσματα. Πολλές από τις ρεματιές του έχουν νερό όλο το χρόνο, το οποίο κυρίως καταλήγει λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας στο δίκτυο της ύδρευσης των τοπικών οικισμών. Οι πηγές του Ολύμπου είναι πολλές. Παρά το πλήθος τους ελάχιστες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων.

Το Κλίμα του Ολύμπου

Το κλίμα του Ολύμπου επηρεάζεται άμεσα από τη γεωγραφική του θέση, τον όγκο του, το πέτρωμα και την έκθεση των πλαγιών. Σε γενικές γραμμές είναι μεσογειακό, δηλαδή έχει θερμό και ξηρό κλίμα το καλοκαίρι και υγρό το χειμώνα. Περιπου επτά μήνες ανά έτος καλύπτεται από χιόνια (από το Νοέμβριο ως τον Μάιο) και το συνολικό ποσό του νερού που δέχεται ο Όλυμπος σε κάθε μορφή, είτε ως χιόνι το χειμώνα είτε ως βροχή ή χαλάζι το καλοκαίρι, είναι μεγάλο. Η ποσότητα του νερού κυμαίνεται 3 με 4 φορές υψηλότερη από την ποσότητα του νερού που δέχεται η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Περίπου 1100 έως 1800 χιλιοστά το χρόνο, ενώ η Αθήνα δέχεται 400 χιλιοστά και η Θεσσαλονίκη 500. Συνήθως η μισή ποσότητα του νερού πέφτει με τη μορφή χιονιού ενώ η άλλη μισή πέφτει σαν βροχή ή χαλάζι.

Η μέση θερμοκρασία κατά την περίοδο του χειμώνα κυμαίνεται από τους -20ο C μέχρι και τους +10ο C και το καλοκαίρι από τους 0ο C έως τους 20ο C όμως παρατηρούνται και τιμές πέρα από αυτά τα όρια. Για κάθε 100 μέτρα ανάβασης στον Όλυμπο η θερμοκρασία πέφτει περίπου μισό βαθμό. Έτσι, εάν στη θάλασσα έχουμε 20ο C, την ίδια ώρα στο Μύτικα (2918 μ.) – και εφόσον ισχύουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες – θα έχουμε περίπου 5ο C. Επίσης οι άνεμοι στον Όλυμπο είναι καθημερινό φαινόμενο και μερικές φορές έχουν παρατηρηθεί με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Χάρτης Περιοχής Ολύμπου