Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου – Μετόχιο Σκάλας

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου μετοχι σκαλα

Μετόχιο Σκάλας

Το νέο ανδρικό Μοναστήρι βρίσκεται στη θέση του κτισμένου από το 1650 παλαιού Μετοχίου της Σκάλας, 3 χλμ από το Λιτόχωρο και 15 χλμ από το παλιό Μοναστήρι την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το τέμπλο κοσμείται από εικόνες που ιστορήθηκαν το 1955 από το συνεχιστή της Βυζαντινής αγιογραφίας, Φώτη Κόντογλου.

Από το 1989 επανήλθε το άβατο της Μονής σύμφωνα με την παράδοση που άφησε ο Άγιος Διονύσιος. Έτσι στον χώρο του άβατου επιτρέπονται μόνο άνδρες και εδώ βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, τα εργαστήρια, η τράπεζα και το Καθολικό, όπου τελούνται οι καθημερινές ακολουθίες.

Στον υπόλοιπο χώρο, όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι προσκυνητές, κτίσθηκε μια νέα μεγαλόπρεπη εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, στην οποία τελείται κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία.

Σκευοφυλάκιο

Aνάμεσα στα νέα κτίσματα στο Μετόχι της Σκάλας, ξεχωρίζει το Σκευοφυλάκιο της Μονής που τοποθετείται στο αναστηλωμένο παλιό Ηγουμενείο τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1999 από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο πρώτος του όροφος σήμερα λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη και Aναγνωστήριο με πολλές αξιόλογες εκδόσεις. Στο ισόγειο εκτίθενται πολύτιμα κειμήλια τα οποία κρυμμένα για τρία χρόνια, σε μία κρύπτη στο παλιό Μοναστήρι, διασώθηκαν χάρη στην πρόνοια των μοναχών και πιστών λαϊκών.

Ανάμεσα τους ένας επιτάφιος του 1579, πολλά άγια λείψανα τοποθετημένα σε αργυρές περίτεχνες λειψανοθήκες, ξυλόγλυπτοι σταυροί, παλιές εικόνες από τον 16ο αιώνα και μεταγενέστερες, πατριαρχικά σιγίλια, ένα ρωσικό αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1692, άμφια του 18ου & 19ου αιώνα, χειρόγραφα (1 περγαμηνό και 19 χαρτώα) και παλαίτυπα από το 1574 έως το 1900, αναδεικνύουν το παρελθόν και τη λαμπρή ιστορία της Μονής.