Αίσιο τέλος για τους Λαρισαίους ορειβάτες στον Όλυμπο από την 8η ΕΜΑΚ

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης που ολοκληρώθηκε στον Όλυμπο από την ορειβατική ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ για την ανεύρεση ζευγαριού λαρισαίων ορειβατών που χάθηκαν λόγω της ομίχλης στις βουνοκορφές του.

Οι δυο ορειβάτες λόγω της κακοκαιρίας χάθηκαν στην προσπάθειά τους να ανέβουν στον Άγιο Αντώνιο. Από το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία κινητοποίησε 5μελή ομάδα διασωστών της 8ης ΕΜΑΚ για να εντοπίσει τους αγνοούμενους.

Ο 57χρονος και η 58χρονη σύζυγός του, ξεκίνησαν πεζοπορία στον Ολυμπο πάνω από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) του Στρατού Ξηράς στις Βρυσοπούλες. Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι και κοντά στην κορυφή «Αγ. Αντώνιος» του Ολύμπου, οι ορειβάτες αποπροσανατολίσθηκαν λόγω της πυκνής ομίχλης και κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του διεθνούς αριθμού (112) έκτακτης ανάγκης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας και στη συνέχεια η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας όπου με άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ και το συντονισμό του διοικητή της Κων. Ασαλουμίδη οργάνωσαν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των δυο ορειβατών.

Μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας με άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω της ισχυρής χιονοθύελλας και της μηδενικής ορατότηταςοι διασώστες εντόπισαν τους ορειβάτες κοντά στην κορυφή «Σκολιό». Οι ορειβάτες σε άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για να παραληφθούν στη συνέχεια από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η άριστη επαγγελματική κατάρτιση της ορειβατικής ομάδας και η γνώση της περιοχής, συνέπεια της εκπαίδευσης έφεραν σε αίσιο τέλος τη διάσωση των ορειβατών. Στην επιχείρηση διάσωσης επίσης συμμετείχαν ενεργά ομάδα του ΚΕΟΑΧ με επικεφαλής τον Διοικητή Νίκο Γκουτζουρέλα καθώς  και ομάδα της ΟΠΚΕ.

Φωτογραφίες από τη σελίδα της 8ης ΕΜΑΚ στο facebook

emak3

emak1

emak2

emak4