Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου για τον σχέδιο του ΠΔ για τον Όλυμπο

ολυμπος olimpos.eu

Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου σχετικά με το σχέδιο του ΠΔ για τον Όλυμπο αναφέρει :

katsiki4.png

letters1.png

Με αφορμή την ψηφοφορία στις 2 Νοεμβρίου 2015 για το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και την δημιουργία Ζώνης Δ΄, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια καίρια ερωτήματα τώρα που οι αντιδράσεις έχουν καταλαγιάσει και θεωρούμε πως όλοι σκεφτόμαστε ψυχραιμότερα.
Θα θέλαμε απαντήσεις λοιπόν από τον επίσημο Φορέα για τα εξής ζητήματα:

-Πως θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από το γεγονός ότι Κυνηγοί και Πεζοπόροι – Ορειβάτες θα κινούνται από κοινού στα ίδια μονοπάτια στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού ενός βουνού που προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς; Θα πρόκειται σαφώς για άλλη μία Ελληνική καινοτομία στο όνομα της ανάπτυξης.

-Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Π.Δ. είναι η απομάκρυνση του στρατοπέδου από το ξηροκάμπι Λιτοχώρου. Το στρατόπεδο ζει και βασιλεύει. Με ποιον τρόπο έχετε σκοπό να άρετε αυτό το εμπόδιο;

-Στις 29/10/2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με επιστολή της προς όλα τα μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ζήτησε την προσωρινή αναβολή της ψηφοφορίας καθώς όπως μας ενημέρωνε στην επιστολή της δεν έχει λάβει καμία γνώση και κανένα τοπογραφικό διάγραμμα ή όρους δραστηριοτήτων για την περιβόητη Δ΄ Ζώνη, η οποία προέκυψε προσφάτως, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διατυπώσει τις απόψεις της. Γιατί αγνοήθηκε; Η γνώμη της δεν θεωρείται απαραίτητη;

-Ποιος είναι ο Πρωτεργάτης και Εγγυητής της τήρησης των Κανόνων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να γίνουν πράξη όλα αυτά τα «ωραία» που αναφέρονται στο προσχέδιο του Π.Δ. και ειδικότερα στην Δ΄ Ζώνη; (Οικοανάπτυξη, λειτουργία μεταποιητικών μονάδων, κατασκευή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων της Β΄ Κατηγορίας, δημιουργία θεματικών πάρκων, ανέγερση κατοικιών με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης κ.α.).

Μήπως πρόκειται να ενισχυθεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με υπερεξουσίες και δεν το γνωρίζουμε;

Μήπως πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο Σώμα τύπου Rangers Καναδά και δεν το γνωρίζουμε;

Να σας θυμίσουμε Κύριοι πως ζούμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λιτόχωρο όπου ακόμη δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός και τα σκουπίδια θάβονται στην είσοδο του χωριού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως εμείς θεωρούμε πως όλες οι πλευρές σκέφτονται για το καλό του Ολύμπου και όχι κακόβουλα. Απλά η κάθε μία πλευρά βλέπει τα γεγονότα από την δική της οπτική γωνία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Θα μπορούσε όμως να γίνει καταστροφικό για το μέλλον του Ολύμπου εάν για άλλη μία φορά ενδώσουμε στην βιασύνη και σε ένα μοντέλο ανάπτυξης τύπου σουβλάκι, τζατζίκι και Greek salad. Οψόμεθα!

Για τον Σύλλογο

Ο πρόεδρος
Βαγγέλης Γιαννικός