ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ TOUR – ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΟΡΥΦΕΣ

olimpos.eu ολυμπος

3/4/5/6 Σεπτεμβρίου 2015

4daytour

Ο Όλυμπος (2.918μ) είναι το βουνό των θεών και των ανθρώπων. Είναι το ψηλότερο και πιο μεγαλοπρεπές βουνό της χώρας μας και από τα ψηλότερα των Βαλκανίων. Απ΄ όποια πλευρά και αν τον αντικρύσει κανείς να υψώνεται απότομα προς τον ουρανό, νοιώθει να τον πλημυρίζει το συναίσθημα της μεγαλοπρέπειας και του θαυμασμού, το οποίο γίνεται ακόμα πιο έντονο πλησιάζοντας στις μυθικές κορυφές του.
Ο συνδυασμός της ποικιλομορφίας, του ανάγλυφου του βουνού και των ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών, τα ενδιαφέροντα φυσικά τοπία, η μυθολογία και η ιστορία, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο που υπάρχει σε ελάχιστα μέρη της χώρας.
Η τετραήμερη διάσχιση – γύρος του βουνού, καλύπτει σφαιρικά τον μοναδικό αυτό ορεινό όγκο, μέσα από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής αξίας. Το Ξερολάκι, οι ψηλές κορυφές, η κατάφυτη ανατολική πλευρά και τα Μεγάλα Καζάνια, είναι μερικοί από τους προορισμούς της διάσχισης, που πραγματοποιείται με τρείς ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις στα φιλόξενα και οργανωμένα καταφύγια του βουνού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3/9/2015: Συνάντηση στο χωριό Αγ. Δημήτριος, στην βορειοδυτική πλευρά του βουνού, στις 08:00, απ΄ όπου θα αναχωρήσουμε για την περιοχή του Ξερολακίου. Άφιξη στο Ξερολάκι σε 45΄, τακτοποίηση εξοπλισμού και έναρξη της πεζοπορίας μας. Με νότια κατεύθυνση, θα διασχίσουμε το ρέμα του Ξερολακίου και σε 3 ώρες θα βρεθούμε στο οροπέδιο της στην Μεγάλης Γούρνας και το καταφύγιο του Χρηστάκη, στα 2.450μ. Συνέχεια της πεζοπορίας μας μέσω του μονοπατιού Ε4, που θα μας οδηγήσει στο Σκολιό και την Σκάλα σε 1 ½ ώρα. Εκεί θα θαυμάσουμε το πανόραμα των κορυφών και το γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Με ανατολική κατεύθυνση πλέον, θα κατηφορίσουμε προς την Χονδρομεσοράχη, για να φτάσουμε στο Καταφύγιο Α΄- Σπήλιος Αγαπητός 2.100μ σε 1 ½ – 2 ώρες. Βραδινό φαγητό στο καταφύγιο και διανυκτέρευση.
4/9/2015: Πρωινό στο καταφύγιο και στις 09:00 έλεγχος εξοπλισμού και αναχώρηση για το δεύτερο σκέλος της διάσχισης. Η διαδρομή αυτής της ημέρας θα μας οδηγήσει στην Πετρόστρουγκα, μέσω του Γομαρόσταλου και του Ρέματος Γκαβός. Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή σε παρθένο δάσος, που συνδέει το Καταφύγιο Α΄ με αυτό της Πετρόστρουγκας στα 1.950μ.
Η σημερινή διαδρομή ολοκληρώνεται στην Πετρόστρουγκα και το ομώνυμο καταφύγιο, σε 5 – 6 ώρες. Βραδινό φαγητό στο καταφύγιο και διανυκτέρευση.
5/9/2015: Πρωινό στο καταφύγιο και στις 09:00 έλεγχος εξοπλισμού και αναχώρηση για το τρίτο σκέλος της διάσχισης, που θα μας οδηγήσει στο Οροπέδιο των Μουσών στα 2.700μ. Διασχίζοντας τον πανέμορφο Λαιμό, θα βρεθούμε στο Οροπέδιο σε 3 ώρες, όπου και θα εγκατασταθούμε στο Καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης. Το μεσημέρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είναι αφιερωμένο για την ανάβαση στον Μύτικα 2.918μ, μέσω των Ζωναριών και ανεβαίνοντας το ανατολικό Λούκι του Μύτικα (2 ½ – 3 ώρες). Επιστροφή στο καταφύγιο, φαγητό και διανυκτέρευση.
6/9/2015: Πρωινό στο καταφύγιο και στις 07:00 έλεγχος εξοπλισμού και αναχώρηση για τον Μύτικα 2.918μ, για όσους δεν πραγματοποίησαν ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή την προηγούμενη ημέρα. Το τελευταίο σκέλος της διάσχισης, περιλαμβάνει κατάβαση στα Μεγάλα Καζάνια (2 ώρες), στο πιο παρθένο, εντυπωσιακό και απομονωμένο μέρος του Ολύμπου. Από την βάση της παγετωνικής αυτής κοιλότητας, θα θαυμάσουμε μια εικόνα των κορυφών που λίγοι έχουν αντικρύσει. Συνέχεια της πεζοπορίας μας και μέσω του Ρέματος Ναούμ, θα καταλήξουμε στον δασικό δρόμο του Ξερολακίου σε 3 ώρες, όπου και θα συναντήσουμε τα αυτοκίνητα, ολοκληρώνοντας έτσι την διάσχιση και τον γύρο του βουνού.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σακίδιο χωρητικότητας 30 – 40 λίτρων – Ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια – 2 ζεύγη κάλτσες – εφεδρικά εσώρουχα – Σόρτς και Φόρμα ή μακρύ παντελόνι ή κολάν – Σκούφο, λεπτά γάντια και καπέλο – Πουλόβερ ή φλις – γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα – Αδιάβροχο – αντιανεμικό τζάκετ – Νερό 1 ½ λίτρο και ξηρά τροφή της επιλογής σας (όχι κονσέρβες) – Προαιρετικά μπατόν πεζοπορίας.

Δηλώσεις συμμετοχής : Έως 28 Αυγούστου 2015
Υπεύθυνος προγράμματος : Παρούσης Άκης – Οδηγός Βουνού ΕΟΟΑ
Πληροφορίες : 6976 695869
Emal : info@olympus-guiding.gr

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Posts