1913-2013 Εκατό χρόνια από την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου

Ολυμπος olimpos.eu

Ήταν 2 Αυγούστου του 1913 στις 10:25 το πρωί όταν οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy μαζί με τον Έλληνας οδηγό τους Χρήστο Κάκαλο έγραφαν ιστορία. Η κατάκτηση, για πρώτη φορά, της ψηλότερη κορυφής του Ολύμπου του Μύτικα (2918μ.) ήταν πλέον γεγονός.

 

 

olimpos olimpos.eu greece ολυμπος μυτικας στεφανι
Το Στεφάνι και ο Μύτικας φωτογραφημένα από τον Frederic Boissonnas

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο Όλυμπος, ένα βουνό με αιώνια ιστορία, με μύθους και θρύλους, κατοικία των αρχαίων θεών και τόπος ασύγκριτου φυσικού κάλλους αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, που περπατώντας στις πλαγιές του και κατακτώντας τις κορυφές του προσπαθούν να αγγίξουν λίγη από τη μαγεία του.

Η πρώτη, ιστορική εκείνη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του “βουνού των Θεών” έγινε επίσημα γνωστή μερικά χρόνια αργότερα, το 1919, με την έκδοση του βιβλίου “La Grece Immortelle”, όπου καταγράφεται το όλο εγχείρημα. Ήταν Ιούλιος του 1913, όταν ο Ελβετός φωτογράφος-εκδότης Frederic Boissonnas (1858-1946) μαζί με το συμπατριώτη του, συγγραφέα-τεχνοκριτικό Daniel Baud Bovy (1870-1958) έφθασαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο Ελβετοί, για να αξιοποιήσουν τις οχτώ ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των δύο υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για χολέρα, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό τους όνειρο.

kakalos ολυμπος κακαλος olimpos olympus olimpos.eu greece ελλαδα
Fred Boissonas, Χρήστος Κάκκαλος και Daniel Baud Bovy

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως όταν οι τολμηροί αναρριχητές Fred Boissonas και Daniel Baud Bovy μαζί με τον Χρήστο Κάκαλο κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τής έδωσαν το όνομα “Βενιζέλος” προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που είχε οδηγήσει τη χώρα σε νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους. Η κορυφή απέκτησε το όνομα “Μύτικας”, με το οποίο είναι γνωστή έως σήμερα αργότερα.

Ο “Βενιζέλος” δεν ήταν ο μόνη κορυφή που μετονομάστηκε. Και ο “Θρόνος του Διός”, μια άλλη κορυφή βορειότερα” έλαβε αργότερα την ονομασία “Στεφάνι” (2909μ). Αξίζει να σημειωθεί πως από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου είναι – εκτός του “Μύτικα” και του “Στεφανιού” – το “Σκολιό” (2911μ.), η “Σκάλα” (2866μ.), ο “Αγ. Αντώνης” (2815μ.), ο “Προφήτης Ηλίας” (2803μ.) και η “Τούμπα” (2785μ.).

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Posts