Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον βρίσκονται οι καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς), ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό καθώς δέχεται πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.
Καταράκτες και βάθρες στις πλαγιές του Ολύμπου
Το ρέμα Ορλιά, διασχίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου σχηματίζει πολλές καταρράκτες και βάθρες. Οι πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες είναι δύο με τις βάθρες τους βρίσκονται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών με τα πόδια από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά.
Με αφετηρία το εκκλησάκι, λίγα μέτρα παραπάνω στη στροφή του δρόμου, ξεκινάει ένα σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος διαθέτει μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη.
Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και συνάμα πιο επιβλητικός. Η βάθρα του είναι μεγαλύτερη και πιο βαθιά. Ο καταρράκτης αυτός βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι. Το μονοπάτι διασχίζεται άνετα από ενήλικες αλλά όχι τόσο εύκολα από παιδιά τα οποία πρέπει να επιτηρούνται συνέχεια.
Οι δύο καταρράκτες του Ορλιά περικυκλώνουν τον επισκέπτη με το υπέροχο φυσικό τους περιβάλλον. Η πλούσια βλάστηση, οι απόκρημνες πλαγιές, τα ορμητικά νερά των καταρρακτών με το έντονο βουητό τους προσφέρουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει.
Τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά των καταρρακτών κατακλύζουν τις βάθρες, δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να ζήσετε μια μοναδική αναζωογονητική εμπειρία.
Ο μύθος για το Ρέμα Ορλιά
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή αλλιώς Βαφύρας ή Ορλιάς πήρε το όνομα του από το έντονο θόρυβο-βουητό της ροής ου νερού του.
Ο Ορλιάς είναι ένα αρχαίο ποτάμι της Πιερίας, το οποίο “χάθηκε” από την ντροπή του, καθώς αρνήθηκε να εξαγνίσει τις Μαινάδες (νύμφες που παρουσιάζονται ως ακόλουθοι του θεού Διονύσου), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα.
Έτσι λέγεται πώς το ποτάμι μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.
Μετάβαση στο Ρέμα Ορλιά
Η μετάβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον. Οταν φτάσετε στο Δίον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Ο δρόμος που οδηγεί στο Ρέμα Ορλιά είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση είναι 5.2 χιλιόμετρα.
Μετά από 20 περίπου λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα βρεθείτε στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες. Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες. Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις μικρές λίμνες, απαιτείται περπάτημα περόπου 200 μέτρων.
Ντοκιμαντέρ για το Ρέμα Ορλιά
Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης ταξίδεψε στον Όλυμπο και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το φαράγγι του Ορλιά.
Δείτε το βίντεο.
Φωτογραφίες Ρέμα Ορλιά






